Fentami, Nissa Anggastya
(2014)
UJI AKTIVITAS ANTIOKSIDAN TOTAL PADA BAHAN NABATI YANG MENGANDUNG VITAMIN E.
Other thesis, Universitas Andalas.
Abstract
ABSTRAK
Telah dilakukan uji aktivitas antioksidan total dari beberapa bahan nabati yang mengandung vitamin E seperti kacang kedelai, tauge, jagung dan kacang panjang dengan pereaksi DPPH (2,2 difenil-1-pikrilhidrazil) menggunakan alat spektrofotometer visible pada panjang gelombang maksimum 517 nm. Dari keempat sampel yang mengandung vitamin E efek antioksidan tertinggi ditunjukan oleh ekstrak jagung dengan nilai IC50 969,5 µg/mL, disusul ekstrak kedelai dengan nilai IC50 971,246 µg/mL, ekstrak kacang panjang dengan nilai IC50 1325,7 µg/mL dan ekstrak tauge dengan nilai IC50 1534 µg/mL. Vitamin E digunakan sebagai pembanding dengan nilai IC50 15 µg/mL. Tingginya kandungan vitamin E tidak selalu menunjukan aktivitas antioksidan yang tinggi.
ABSTRACT
Tests were conducted concerning the total antioxidant activity of some plant materials that contain vitamin E such as soy beans, bean sprouts, corn and beans using DPPH (2,2 diphenil-1-picrylhydrazyl) as reagent and measured with visible spectrophotometer at 517 nm maximum wavelength. Of the four samples containing vitamin E the highest antioxidant effect is shown by the extracts of corn with IC50 value of 969.5 µg/mL, followed by soybean extract with IC50 value of 971.246 µg/mL, extract of beans with IC50 value of 1325.7 µg/mL and bean sprouts extract with IC50 value of 1534 µg/mL. Vitamin E is used as a standard compound with IC50 value of 15 µg/mL. it was found that high content of vitamin E in the sample does not always show high antioxidant activity.
Actions (login required)
|
View Item |